28 January 2011

Verlies, verlenging of strafschoppen?



Nog heel even en we zullen weten of in Winterswijk de vraagbundeling van 40% gehaald is. Volgens een advertentie van Glashart zat men op 25 januari op 25%. Om in enkele dagen nog zo'n 1500 aanmeldingen rond te krijgen, lijkt schier onmogelijk.

Van de grootscheeps aangekondigde laatste aktieweek is weinig te merken, of het zou het inmiddels bekende prijzenwiel moeten zijn, waaraan gelukszoekers een slinger mogen geven. De afgelopen weken zagen we regelmatig foto's van glunderende prijswinnaars die een scooter, elektrische fiets of HD-TV in ontvangst mochten nemen. Alhoewel...in ontvangst nemen? De gelukkigen kregen een cheque overhandigd waaraan allerlei voorwaarden zijn verbonden. Belangrijkste beperking: men krijgt het gewonnen artikel alleen als op de streefdatum de vereiste 40% deelname ook echt is bereikt. Geen 40%, geen prijs. Een in alle opzichten goedkope aktie van de glasvezelaars, maar dit terzijde.


Hoe nu verder als de 40% niet gehaald wordt? Er zijn drie scenario's denkbaar. Ofwel men neemt bij Glashart met een (veel) lager percentage genoegen, ofwel men verlengt de inschrijftermijn in de hoop dat het dan alsnog goed komt, of het feestje wordt afgeblazen, de gemaakte kosten worden weggeslikt en Winterswijk krijgt (voorlopig althans) geen glasvezel.

Voor toekomstige glasvezelprojecten wordt al het lagere percentage van 30% gehanteerd. Daar komt Winterswijk in de buurt. Wie weet, waagt Glashart, in weerwil van door henzelf opgestelde spelregels, de gok. Vraag blijft of straks iedereen “zonder aanziens des persoons” (dus ook de niet-abonnementhouders) gratis glasvezel tot aan de deur gelegd krijgt.

Het verlengen van de termijn is een strategie die door Glashart al vaker van stal gehaald is. De gemeente Winterswijk heeft bij monde van wethouder Gommers laten weten dat men “weliswaar niet zakelijk in het vraagbundelingsproces wil interveniëren, maar dat men wel in overleg met het glasvezelbedrijf een oprekking van de intekentermijn wil zekeren”. Een nogal wonderlijke paradoxale houding. We zullen zien of deze succes heeft.



Bewust is er ooit voor gekozen om de aanleg van glasvezel een zaak van de markt te laten zijn en om daar ook de regie neer te leggen. Glashart kan de wens van de gemeente heel gemakkelijk negeren en om puur economische redenen besluiten om Winterswijk voorlopig niet op haar netwerk aan te sluiten. Omdat Winterswijk met de kabel al over heel goed werkbaar en snel internet beschikt, zullen er zich in tegenstelling tot wat her en der beweerd wordt geen grote rampen voordoen. Jammer is het wel. Het zou goed zijn als kabelaar UPC, tot op heden monopolist als het gaat om snel internet, er een geduchte concurrent bij krijgt. Daarmee is de toekomstige betrouwbaarheid en dienstverlening van beide partijen (kabel en glasvezel) geholpen.

Vanaf begin dit jaar wenst Glashart liever als Reggefiber aangesproken te worden. Ik zal dat vanaf nu overnemen. Voorlopig althans, want zoals al voorspeld, werkt KPN op dit moment aan een volledige overname van Reggefiber. Het telecombedrijf wil zijn belang van 41% uitbouwen tot achtereenvolgens 51% en 60%. Investeringsmaatschappij Reggeborgh kan dan via een put-optie zijn laatste 40% in de joint venture verkopen aan KPN. (bron: Financieel Dagblad)


NAGEKOMEN BERICHT: Dit aanmaakblogje was nog maar koud in de lucht of ik vernam via de website van De Gelderlander dat de directie van Reggefiber heeft besloten de aanmeldtermijn voor glasvezel te verlengen tot 27 februari 2011. Volgens eigen zeggen stond de teller vandaag (28 januari) op 26% inschrijvingen. Dat betekent dat er in een maand tijd nog zo'n 1400 huishoudens overgehaald moeten worden. Een hele klus in zo'n korte periode. Of de "smeekbede" van de gemeente Winterswijk enig invloed op het besluit heeft gehad, is onbekend.

No comments:

Post a Comment